Užití mátového supremu

V dnešním čísle se budeme věnovat extraktu z máty peprné. Máta peprná ( mentha piperita ) je vytrvalá rostlina s ostře pilovitými kopinatými listy a bílými někdy nafialovělými květy. Rostlina obsahuje esenciální olej ve stoncích a listech. Roste v mírném pásu snad všude na světě. Nejznámější ze všech odrůd je máta peprná, k dalším odrůdám patří máta zelená ( mentha spicata), máta vodní ( mentha aquatica ), máta rolní ( mentha arvensis ). Předpokládá se, že máta peprná je křížencem máty zelené a máty vodní.
Pro staré Řeky a Římany byla máta každodenní součástí života, sloužila k aromatizaci vody v lázni a v práškové formě k provonění ložního prádla. Esenciální olej z máty se používal od 14. století
k bělení zubů a později k zamaskování pachu tabáku z úst.
Ostrá stimulující povaha máty má zahřívací účinek na tělo, odstraňuje horké hleny a stimuluje nervy a mozek. Má protiinfekční účinky. Podporuje vykašlávání a je prospěšný při dýchacích obtížích. Přináší velkou úlevu při zažívacích obtížích, nevolnostech žaludku a nadýmání.
Tím, že mátový olej posiluje mysl a stimuluje žaludek, v jedné rovině pozvedá koncentraci, ve druhé napomáhá zažití nových myšlenek a dojmů. Pomáhá nám tedy zaujmout emocionálně-tolerantní postoje.
Dříve se věřilo, že máta nejen pozvedá ducha, ale i přináší prorocké sny.
Hlavní složka silice z listů je menthol ( asi 50%) a menthon ( asi 10% ). Podstata působení mentholu spočívá ve snižování napětí hladkého svalstva. Snižování tlaku ve vnitřních orgánech zabraňuje a předchází bolestem. Menthol též vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, proto se ztrácí nepříjemné pocity jako je svědění.
Čerstvé listy máty se používají v potravinářství, proto mátový suprem můžeme dobře využít k přípravě raw food, pečiva, mátové vodky, čokolády nebo čaje.

Příprava mátové bílé čokolády.
Ingredients na 50gr čokolády.
40g bílých kakaových pastilek BIO
10g práškového cukru
2,5g mléka v prášku
25 kapek máta suprem

Příprava:
Připravte si vodní lázeň k rozpuštění kakových pastilek, přidejte cukr, mléko v prášku a dobře míchejte, aby směs byla homogenní. Přidejte 25 kapek mátového supremu a dobře promíchejte. Přelijte do formiček a nechte ztuhnout 2 hodiny v ledničce.

Pokud nemáte bílé kakaové pastilky, můžete si vyrobit domácí tmavou čokoládu s mátou. Zde je postup následující:
Ingredients:
1 balení ztuženého tuku Iva
1 balení kakaového prášku van Houten ( ne instantní kakao )
150g práškového cukru

Příprava:
Rozhřejte ztužený tuk Iva a sundejte z plamene, za stálého míchání přidávejte kakaový prášek a práškový cukr. Míchejte dostatečně dlouho tak, aby směs byla homogenní a hladká.
V průběhu míchání teplota směsi klesne na 80°C, teprve poté můžete přidat mátový suprem
a to 20-25 kapek. Přelijte do formiček na čokoládu a nechte vychladnout v ledničce.
Samozřejmě, že můžete jako BIO potravinářské aroma použít i orange suprem, mandarinkový suprem, grep suprem nebo ylang suprem. Počet kapek však může být nižší a to v závislosti na síle aromatu použitého supremu.